Thursday, May 1, 2008

Berjalan Kaki Dari Kuantan ke KL

Entri ini
diinspirasikan dari pemblog ini
yang berbasikal dari Kuala Terengganu

Aku kini sudah berada
di tahap kedua
dalam perjalananku
ingat kata-kata ini
sampai habis entri

Kisah bermula
petang April 30
pemblog dari Ampang
alias teman sebilikku sekarang
mengajakku pulang ke Kuala Lumpur
tapi
tiket bas malam ini
sudah kehabisan

"Habis tu kita nak balik bila ni?"
tanya dia sambil bermain-main
dengan bola keranjang

"Esok?" kuberi cadangan
sambil mengikat tali kasut

"Kita jalan kaki nak?" usul dia
berhenti bermain

Kutenung dia
tali kasut sudah selesai diikat
"Kuantan KL?"
tanyaku ingin kepastian

"Yela!"

"Set, malam ni kita gerak." dan kami pergi bermain bola keranjang.

Pernah dengar tak?
"Success begins with a dreams"
itulah yang kami lakukan
bermimpi
atau perkataan yang lebih bermotivasi
berimpian

Peringkat kedua dalam mencapai kejayaan
adalah melafazkan hajat atau impian kita itu
jadi kami berdua sudah berada di tahap kedua
perjalanan kami

Sesudah bermain
"Dude, sampai KL nanti kita boleh tulis dalam blog dowh."
dia kata padaku
aku cuma tersenyum bersetuju
masih membaling bola keranjang
ke dinding
seketika kemudian dia tambah lagi
"tapi aku takut tak sempat sampai KL je"
"nanti takde la entri dalam blog kita"

4 comments:

jaed said...

cet, jalan kaki konon, pegi makan kat cf pun naik kete

NMZ said...

cet, pi cf naek kete lagu mana? Naik tangga adala

Dun worry, kalo tak sempay sampai, kitorang tolong tuliskan..hihi..

luppi said...

oitt, agak2 ah bro. Haha. Kat Karak bahaya woooo~ Muahahaha.

Matematis Muda said...

Lebih bahaya
lebih mencabar