Saturday, October 11, 2008

Dude, Nak Tanya Soalan, Tengok Orang Dulu,

Lain padang,
lain belalang


Sebenarnya
aku nak bagi
apdet semasa
tentang industri filem tempatan

Semestinya mengenai
filem terhangat abad ini
di mana info terkini wartawan CDR teima
punca penangguhan episod terakhirnya
tealh dikenal pasti

Salah seorang dari pengarah mereka
nak tarik diri

Jadi sekarang
krew produksi filem ini
tengah sibuk nak cari
pengganti lah

Khabarnya
pembantu pengarahnya dahulu
akan naik menggantikannya
lantas menyebabkan
berlaku sedikit perebutan
dalam menggantikan tempat
pembantu pengarah filem ini

Aku pun musykil
mengapa mesti kerusi pembantu pengarah
yang menjadi rebutan

Tapi
satu hari itu
masa baru lepas mandi
dalam kemusykilan aku itu
aku tanya jiran-rumah-sebelah

"Kau agak siapa menang kerusi pembantu pengarah tu nanti?"
sambil sarung baju ke badan

Dia yang sedang duduk di katil
menikmati biskut raya yang enak*
berhenti menyuap

Kalih tengok aku

Aku tengok dia
aku nampak senyuman sinisnya

"Err...aku..."

"Ok ok, aku tau. Aku silap orang."
aku pintas

"Kau tak peduli, kan?"

Dia senyum dan sambung makan biskut raya enak*



*Biskut raya enak itu aku punya! Dia dan dia ni makan sampai habis. Kesian MM kan?

6 comments:

szakif said...

kita tungge je sape naik jadik penolong pengarah tu~ kita bising2 pun bukan leh buat pape. kite kan ade auku

*sarcastic

Tuan Caracol said...

zaki, selamat hari jadi....

Tuan dalam golongan tak kisah dan tak mau layan soalan tu.

I've saved my ass :p

KnowLee said...

Sian MM kehabisan kuih raya.
Takpe, anggaplah yg tu sedekah.
Mana tau akan dpt reward yg lebih bagus nnt kan.

(I dun care sapa pengarah ke, penolong pengarah ke, sbb dah buhsan ngan movie ni.) =p

nurilahi said...

ok, sementara tuh kite tengok movie laen!

Matematis Muda said...

aku memang suka tengok
movie yang orang lain tak suka
hehe

nmz,
any idea?

nurilahi said...

er, MM..berbalik kepada pernyataan kamu,
"dude, nak tanya soalan, tengok orang dulu"

haha, maka macam silap orang jek. Patik ni tengku, katak dalam gelas sket bab bab movies drama cite TV wayang etc2..

haha..

dude, nak tanya soalan, tengok orang dulu

haha..