Wednesday, October 22, 2008

MM Nak Bercuti Dari Berblog

Acah ma'enon

Haha

Tengok a camne

Aku tak rasa aku perlu bercuti
atau berehat dari menulis

Jadi
aku akan mula memikirkan idea
untuk entri seterusnya

Sementara itu
kalian boleh baca komentar terkini
dalam entri ini

Akan kuhuraikan
di kemudian hari

Buat masa ini
biar aku beritahu
hasil penelitian dan pengamatan aku
dengan bantuan StatCounter
aku percaya
pengomen adalah seorang perempuan
yang seuniversiti denganku

Cuma aku nak tahu
apa emosi yang sesuai untuk baca komen tu

Walaubagaimanapun
komentar dia
buat aku berfikir seketika
patutkah aku terus menulis
dengan cara ini

Tunggu jawapannya...
minggu depan
theehehe

25 comments:

szakif said...

pada aku, terima je apa yang dia kata tu... tapi aku personally tak rasa apa yang ko tulis tu salah~

nak tunggu ko jadi ustaz baru nak cakap dan kongsi mende2 ilmiah camtu, sampai bila kan? :D

MaNuSiA_RuMiT said...

what should i say...

hurm..

kamu hanya berniat baik..mungkin kamu patut bertanya pada someone yang lebih arif seperti ustad untuk mengetahui sama ada elok atau tidak kamu berbincang topik ini dengan wanita...

sekian..

Anonymous said...

kena jadi tahap ustaz dulu-lah baru boleh berdiskusi agama bersama rakan-rakan?

HUZAI said...

Ahh, sebarkanlah ilmu yang ada selagi mampu..

apa yang dia kata tu mungkin betul, tapi itu pendapat dia sendiri. Tapi aku setuju dengan szakif.


btw, selamat bercuti dari menulis~~

KnowLee said...

Sebagai perempuan, I think there's nothing wrong with that entry. Taktau la kenapa dat girl terasa plak.

In fact, as a science student, nak bincang pasal PMS secara terbuka pun, takde masalah. Benda ni dah takleh jadi isu taboo. But I dunno la dgn budak2 lain sbb ramai je masih malu2 nak ckp terus terang dgn lelaki dia PMS.

By the way, jgn disbbkan 1 komen tu, the whole blog bertukar jadi lain. Kita ada cara kita sindri utk ber'blog'. Terpulang pada pembaca nak terima camna. Aite!

szakif said...

lagipun bukannya fokus entry dan perbualan dalam entry tu berkisarkan hal sulit wanita, tapi hal yang boleh @ diharuskan untuk dilakukan ketika wanita dalam kesulitan. tu je kan~

McJa said...

haha nayo.. sepio wanita itu. mungkinkah peminat misteri..? xpuah ati mum ado gewe doh kali. kahkah

ilek a weh.. mace la xajin keno sound. ni kiro rintangan halangan cobaan la.. kkesok ati nah kow. aduhai..

Master J said...

every man has his critics..xde sapa yg xde pengkritik dia..rmmber pengkritik blog?hehe..

i'm with knowlee..jgn2 psl 1 komen yg erm...."negative" in a sense..u change ur style of writing..its ur identity n u shudnt let any1 make u change..

as for the topic in question...aku xde rasa salah pun biler bc dulu..n after reading it again..still xrasa slh..but i'm not saying that sis is wrong either..its juz her opinion..

and IMO..issues like menstruation shudnt b taboo like wat knowlee said..especially among us science students..its juz like discussing the male n female reproductive systems in class..xpun kan..in pathology klas..we have 1 topic..tajuk dia apa tau.."The Female Breast". No kidding! N lecturer dia sapa tau..sister! Tp kita smua ok jer..yg bro xde kecoh2..sis xde malu2 (i think) n d lecturer pun slambe je ajar no hal..

discussions on these "sensitive" issues..kene tgk content dia ah..blaja dlm klas 4 pathology ker..if ada religious implications ker..xkn xblh??if (pardon me) ckp psl breast size in class ker..ckp psl PMS juz 4 fun ker..sakat2 sis yg ada PMS..e2 xptt lah..

we're all adults..n we're all scientists..we shud b able 2 know wats acceptable n wats not..

PS: sorry 4 d long komen..hehe..lama xberblog..im gonna write an entry now 2 lpskan more blogging tension =p

Kuey-san said...

dah lama menjadi 'silent reader'.

arini gatal2 jari nak bagi komen/pendapat :)

cakap pasal menda2 sensitip org pompuan....seperti datang haid/ABC.. bukan lah menda yg dasat. lgpun MM bukan menghina, kan? so, sy sebagai pompuan... kdg2 segan bila lelaki bicara pasal menda2 camni..tp dari sudut positif..ini menunjukkan lelaki peka dengan 'situasi bulanan' kaum hawa.

jgn bercuti menulis lama sgt...nnt xtau nak baca blog sape yg menarik cam CDR. huhuh~

Matematis Muda said...

boleh ke aku reply komen korang semua dalam satu entri lain?
hehe
nanti a h aku jawap

szakif said...

tak boleh

previously anonymous said...

assalamualaikum..we're back..huhu.
it was quite surprising (and hounourable,we think)tht our previuos coment gave a huge effect on you,not to mention the numbr of responses frm ur fanz.
actuly,huhu..how 2 make it clear eh..huhu.yes,we understand tht people nowadays are getting more n more open.(even tv3 kaisara quoted.."period?..x kesah"..huh..annoying!).
mayb to sum gurls,talking wif their "partners" on this issue(menstruation)is a normal thing.but,lyke malays say..'x manis lah'..,not in line wif our culture as a malay n muslim to discuss on this matter wif opposite genders (unless wif ur mahram,eg:husband..).
sorry to announce,we're also biology students, and yes,we're used to having classes wif males on this topic.we we were ashamed (thanks to Allah we stil have this prasaan mlu) to them but we accepted the fact tht it was for the purpose of learning (n also for da sake of ummah,especially our own gender-women),so,x pe lah.
but in ur case,this matter was aroused by tht gurl herself, n wut was disturbing to us was, if she was a gurl who reaaaally worries on her "ibadah" matters during the last 10 nytes of ramadhan,she surely wuld not be the type of gurl to have no shame at all to rise this matter wif an ajnabi.(And plus, she was eating with you-the ajnabi man-we believe,correct us if we're wrong..).

so,our main point is, we are not blaming u and accusing u of being unpolite..huhu.but then, u as a NABIL shuld advice tht gurl fo not being tooo open and to observe her dignity as a pure muslimah..he..moreover,even othr cultures tht are non-muslim stil take this issue as sensitive and not so open about it.

just take this as an advice from ur number one fan..eheh..N pleaseeee, dedicated to mcja, there's no reason for us to be jealous k..we're not jealous at all lah..huu..
keep on blogging yea..
we're right behind you..he
you will never walk alone..
trust yourself (and us)..he
jangan majok eh

*we are MALAY, and we proud to announce it..
*somehow by usin english, we just want to make this issue globally discussed..hehe..
*sorry for mencalar-guris-retak-kan your heart and feelings
*we are not closed minded, but we still practise the true way of muamalah between male and female..cewah(insyaALLAH)
*you're innocent Nabil (so far tht we knew..he)

with that,wassalam

Lala said...

if u think its wrong,kamu bole berubah...peminat setia mesti terime
tapi kalo rase x slh,teroskn je la
ape2 pon sgt kagum dgn itu anonymous...susah nk dpt komen ilmiah gitu..tp lg kagum if she introduce herself..

tumpang lalu..=))

Matematis Muda said...

ok aku buat entri sekarang jugak

jaed said...

aku nak komen, pasal saudari anony;

1. dlm komen tu, korg tak nyata dgn jelas wanita kongsi cite ttg benda tu dgn laki boleh ke tak, serius boleh keliru bila baca, seolah2 benda tu boleh, tapi korang je yg tak suka. so, harapnya lain kali clarify je terus boleh/tak boleh, suka/tak suka. sedikit berbelit utk org slow mcm aku nak paham

2. aku rasa takde beza pun situasi korg belajar dlm kelas dan wanita dlm cite tu tny camtu. ketepikan isu makan bersama, itu isu muamalat. tapi isu bertanya itu isu yang sama, learning and education.

3. dan aku kurang gemar bila kamu meragui ketulusan wanita itu yg concern ttg ibadah 10 mlm terakhirnya, HANYA kerana dia keluar makan dgn lelaki. SEKIRANYA keluar mkn dgn lelaki itu tidak bole(haram lagi berdosa), itu tidak menjamin yg beliau tidak tulus dan ikhlas beribadah. dan kalau pun kamu ragu ttg wanita tu, tolong asingkan keraguan tu dan isu keikhlasan ibadat saudara seislam kamu.

4. kamu jadi anony, dan panggil MM dgn nama nabil, bagi aku sgtlah tidak menghormati majlis. dan aku harap, kemudian hari korang boleh berani berbicara dgn identiti yang boleh dikenalpasti. dan kalau satu hari nanti perlu bicara lebih lanjut, boleh aje hubungi di fakulti.

p.s - and i know who you are. bukan susah pun nak cam teknik tulisan orang satu fakulti. sekadar berdiskusi. no hard feelings.

KnowLee said...

Agree with Jaed. Somehow this girl makes me feel annoyed. Nasib baik aku dah grad. Kalo tak...

jaed said...

knowlee tolong jangan emo ok!

tezuka87 said...

nk nyibuk gk...

bak kato org nogori la kan...
buek dono jo...

kpd anyno...
knp perlu pakai nick anyno..?
anda takut diserang kmbali..?
berbicara menggunakn nama yg org knali...
at least yg MM knali...

MM dh bgtau at latest entries yg cite dia bohong belaka...so jgn nk hebohkn lg psl isu mereka berdua kuar mkn di 10 mlm terakhir bln ramadan...

to MM...
siot ko tipu ak..!!!
11 jom...

Matematis Muda said...

ah
11 buat apa
ko asyik kalah je
dah boring aku menang

bagi korang berlatih dulu a
nanti dah terer
datang 11 dgn aku a plak
hehe

Anonymous said...

haha dia sebot name aku la.. hebatlah!

McJa said...

haha dia sebot name aku la.. hebatlah!

nurilahi said...

ape yang pelik sgat laki kuar makan dengan pompuan..?

jaed said...

laki kuar makan dgn pompuan boleh jadi pelik oK!

nurilahi said...

haha

saje nak trigger perception

statement 'laki kuar makan dengan pompuan' subjektif sangat untuk dijatuhkan pernyataan 'pelik'

tengok kondisi camne, it depends

tapi kalau seorang laki dan seorang pompuan yang takde relation kuar makan, memang pelik pun jaed..
no worries, i got ur point :D

Matematis Muda said...

mc'ja gedix
hahaha

to others, thanx for ur comment



notakaki: sesungguhnya, MM memang pemalas reply komen huhu

notatapakkaki: komen pun ada notakaki ke?