Friday, August 8, 2008

Siri KJ: Isra' Mi'raj

Maaf
lama tidak berhapdet
Siri KJ

Sebab?
nak kata bizi
tak sangat
nak kata malas
pun tak berapa tepat
lebih kepada tidak berkesempatan
[ini dipanggil alasan]

Dua minggu lepas
[tidak termasuk hari ini]
khutbah disini
membincarakan tentang
satu perisitiwa penting
yang berlaku dalam bulan yang baru sahaja
berlabuh meninggalkan kita
Bulan Rejab
iaitu peristiwa Isra' Mi'raj

Erm
rasanya
tak perlu aku huraikan lebih lanjut mengenai
peristiwa tersebut
kan?

Harap-harapnyalah

Baiklah
dua perkara penting yang disebut
dalam dua khutbah tersebut adalah
mengenai kepentingan solat
dan
isu baitulmuqaddis
atau masjidil aqsa

Tentang masjidil-aqsa
untuk pengetahuan kalian
pembaca dan pengunjung CDR semua
masjidil-aqsa terletak di Palestin
yang sekarang ini berada dalam genggaman Israel la'natullah

Bagi sesetengah pihak
mereka memandang ringan isu ini
tetapi
perlulah kalian tahu
isu Palestin bukanlah isu orang Arab
isu Palestin bukanlah sekadar isu nasionaliti
isu Palestin juga bukannya isu menuntut hak milik masjidil-aqsa
tetapi
ia merupakan isu umat Islam sejagat
ia membabitkan sebahagian dari aqidah kita
ia menjadi tempat persinggahan Nabi s.a.w
sebelum naik ke langit
dan mendapat perintah kewajipan solat fardhu

Solat
betapa pentingnya perkara kedua dalam rukun Islam kita ini
sehinggakan
pemfardhuannya memerlukan Nabi s.a.w
bertemu secara langsung dengan-Nya
bukan seperti kewajipan lain
seperti puasa, zakat dan haji

Dua blog setakat ini yang membicarakan
tentang solat
ialah blog ini dan blog ini

3 comments:

dammit said...

entry ni boleh bukak mata orang yang terlupa(contohnye aku). Bukan taktau, cuma tak ambil tau. kan?

Jagatraya said...

Mungkin kita tak cuti masa isra' mikraj tu..-honda san-

nurilahi said...

Memang tak cuti pun. PAhang tak amik cuti hari tersebut.

Erk, banyak lagi blog dalam list link kamu yang telah bicarakan mengenai hal solat ini..

:D