Saturday, August 30, 2008

Sila Baca Hingga Habis

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
*tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
*tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
*tidak berma'afan terlebih dahulu dengan orang sekitarnya.
Maka Rasulullah s.a.w pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasulullah s.a.w dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.
Berikut adalah email berantai yang diterima oleh Bapaku
dan untuk pengetahuan pengunjung sekalian
perkara berikut dikhuatiri adalah palsu
justeru itu
tak perlulah kalian berasa bimbang
gundah gelana

Ia telah dipanjangkan ke beberapa orang di bidang hadis
untuk mengenalpasti kesahihan riwayat tersebut
dan kesemua yang ditemui
mengatakan mereka belum pernah berjumpa
dengan mana-mana hadis
seperti berikut

Adapun begitu
motif yang dibawa oleh 'hikayat' ini
adalah sangat baik
iaitu saling bermaafan sesama kita
cuma
tindakan menggunakan nama Nabi s.a.w
adalah sangat dimurkai

Buang yang keruh
ambil yang jernih

Sekian

7 comments:

KnowLee said...

Setuju dgn 2nd last and last paragraph.

A. Aini said...

i had to read it twice, and both times diragui kesahihannya.

oh ok, no wonder, the hadis might not be real. because if it is, we're screwed.

interpretasi yg baik though.

Anonymous said...

mmg ptt pon check kesahihan sesuatu bnd b4 bulat2 pcaye

Matematis Muda said...

knowlee,
last para
yg sekian tu eyh?
hehe

a.aini,
thanx

anoy,
ye ye
betul

dammit said...

weh, ape kata ko buat post mcm ni lebih sket time puasa. Sebab aku rasa benda2 mcmni byk happen. Kadang2 orang telan bulat2 info dorg dpt.

Matematis Muda said...

dammit,
ye baek
akan ku usahakan
ko pun tlg sama la (err aku nk tulis carutan , tp teringat puasa hehe)

amilah said...

la.. baru tau hadis ni tak sahih
aiyayaya
set2 ym semua hantar msg ini