Wednesday, July 2, 2008

Mari Membaca Blog

Dari dulu lagi
kalau aku tengok bola pagi buta
aku selalu solat tahajud
sebab tak adil
dan tak patut
aku rela bangun tengok bola
tapi tak pernah lagi
dengan rela hati
bangun solat tahajud
menghidupkan malam
orang kampung panggil
qiyamullail

Even kalau sekolah buat program
hidupkan malam pun
aku akan ponteng
pergi tidur kat kelas ke
kat belakang asrama ke
tapi
kalau aku tengok bola
(biasanya berlaku bila perlawanan antara negara seperti EURO dan World Cup)
aku akan tahajud
sebabnya
kena adil antara dunia dan akhirat
kena seimbang
kecuali kalau tak sempat
contohnya
masa MU menang lawan Chelsea final Champions League
habis game dah azan Subuh
so
burn jela

Anyway
point aku sebenarnya
sejak kebelakangan ini
baru aku sedar
aku dah semacam
ada perasaan
mesti
kena
perlu
wajib
baca blog

Contoh
waktu balik dari Kelantan hari tu
aku qadha balik
aku ganti balik
ziarah semua blog
tengok banyak mana dah aku ketinggalan
banyak mana dah post-post yang aku tak baca lagi
khatam kan semua

Tapi
Quran
aku tak terasa kena ganti pun
kalau aku tak baca sehari
sedangkan ia kitab suci agamaku
macam
pemain bola sepak
sehari tak sentuh bola
patutnya rasa tak keruan la kan?
macam kita orang Islam
sehari kalau tak baca kata-kata Tuhan
patutnya
rasa tak lengkap lah hidup
kan?
belum lagi kes kalau tak jumpa Tuhan (sembahyang)

Dulu
aku pernah tengok kawan aku
dekat meja dia
dia tampal
syarat-syarat untuk bermain game:
1. Dah solat
2. Dah study
3. Dah (apa ntah lagi aku tak ingat)

Aku rasa kita semua kena contohi kawan aku tu
aku nak mulakan dulu lah

"Aku, kalau nak baca blog, mesti pastikan diri
1. Dah solat
2. Dah baca Quran, at least 1 mukasurat
3. Dah erm, takde idea

Boleh?



p/s: Sama-samalah berpesan-pesan ke arah kebaikan. Ingat-memperingatkan.

14 comments:

akuYANGtipikal said...

cadangan yg sgt baik...
akan ku ikuti~ngeee....

semoga mendapat keberkatan~

jaed said...

er.. jangan tulis quran baru dah la eh!

nanti ko tulis quran tuh, ko nak letak nama ape?
mushaf matimatisi ad-duuuda?

Matematis Muda said...

err
al-muda
bkn duda
ye?

Master J said...

wah..bagus2..sgt btul..kita mmg kene balance..tp kita slalu lupa hal2 akhirat..hal dunia xde nk lupa..

bagus article nie..

nuraainaa said...

peringatan yang berkesan. :)

Tuan Caracol said...

memang betui..
penah bincang dengan adik2 usrah...
hidup kena set priority...

So apa priority kamu???

Ps/Aku nak entry rambut...

luppi said...

aku antara orang-orang yang insaf...

luppi said...

eh? baru perasan, ko dah buang word verification yg slalu buatkan aku tensen! Woohoo! Syabas2!~

Matematis Muda said...

jgn bagus je..
amal
huhu

amilah said...

huhu terasa

nurdini izni said...

wahh, ini satu inspirasi yg baik! dakwah dakwah :)

Matematis Muda said...

amilah,
welkam..perasaan apa?

dini,
ye jemput terasa :)

amilah said...

perasaan yang makin jauh dari Tuhan
huhu

Matematis Muda said...

moga kembali dekat padaNya
ameen