Monday, July 7, 2008

Jangan La Macam Ni Kawan

Semester baru
ada pelajar baru
juga pelajar lama
setelah tiga bulan tak bersua

Lelaki Satu
aku jenguk bilik dia
ziarah
sambil tengok susunatur perabot dan perkakas
perkara pertama yang dia kata
sebaik lihat wajah aku di biliknya
"Aa sudah..Satgi dia masukkan dialog-dialog aku ni dalam blog dia,"

Perempuan Satu
menghantar pesanan
mengenai program yang dirancangkan untuk semester ini
dihujung pesanannya
tertulis
"p/s:jangan masukkan sms aku ni dalam blog ko plak ye :p"

Waddafug?!
hell yeah I blog
tapi tak perlu a layan aku begitu sekali
ya
mungkin mereka bergurau
dan
aku tak marah pun
cuma aku
tak selesa

Bagi aku
dunia blog dan dunia nyata
adalah dua dunia berbeda
aku tak selesa berborak tentang blog
tentang apa aku nak tulis
apa aku dah tulis
dengan sesetengah orang

Aku memblog
untuk menggalakkan budaya membaca
maka bacalah
dan
aku harapkan kalian beroleh manfaat dari penulisanku
tidak banyak
sedikit pun jadilah
bak kata seorang sahabat
sekurang-kurangnya
boleh buat kalian tersenyum

Maaf
andai tulisanku sebelum ini ada menyinggung mana-mana pihak
aku dah hilang angin nak tulis entri
tentang percintaan aku dan dia

8 comments:

akuYANGtipikal said...

yup.
itu benar
ia dunia yg berbeza.

teruskan menulis
kerana
aku tetap akan membaca.

keep up mm!

ainunl.muaiyanah said...

mmg! kalau kwn tau kita tulis blog, mesti jadi kes macm ni. haru betul. huh!

nurdini izni said...

mm slalu buat aku tersenyum xD

szakif said...

malangnya, itulah realitinya yang perlu dihadapi bagi pemblog yang belum berusia seperti jagung.

aku dulu juga begitu. sekarang maseh lagi.

it's a cycle.

dont worry...

amilah said...

sebab tu aku suka baca blog
buku letak tepi sekejap
hahah :D

nuraainaa said...

kesian.

siapa dia? :)

Tuan Caracol said...

MOTIFFF???!!! (hahaha...zaki, dah lama tak gune MOTIF kan???)
itu perkara biasa.....
tak nak quote daily life nyer conversation, ko wat lah entry tentang siri bercakap dengan basikal...rumah....katil....
hahahhaa
siri bermonolog katanya~

szakif said...

haha pojan. ko sangat betol. mari kita agungkan kembali berbahasa seperti itu?

tapi motif baru sekarang nak revive? motif??

owh.. menghidupkan kembali arena berbahasa begitu katanya..

matila pasni ramai yang akan terikut2...

ok. yang perkataan bold tu adalah contoh2 perkataan kitorang sebelum2 ni ok~