Thursday, June 5, 2008

Tujuh Tujuh

Tujuh

Tujuh adalah nombor perdana ke-empat. Juga nombor sendiri (baca: self number) ke-empat. Dan nombor gembira paling kecil selain satu. Bentuk bersisi tujuh dipanggil heptagon. Tujuh adalah satu-satunya dimensi (baca: dimension) selain tiga, di mana vector cross product boleh didefinasikan (baca: can be defined). Jumlah bintik pada ladybird biasa adalah tujuh. Pelangi ada tujuh warna. Nombor atomik Nitrogen juga adalah tujuh. Nilai pH yang nuetral pun tujuh.

Haih, tujuh

Tujuh keajaiban dunia (baca artikel ini). Surah Alfaatihah ada tujuh ayat. Surah ke-tujuh ialah Surah Al-a'raf. Syurga ada tujuh tingkat. Neraka pun. Kedua-duanya ada tujuh pintu. Tawaf mengelilingi Ka'bah sebanyak tujuh pusingan. Begitu juga Sa'ie.

Allahuakbar!

Hei, Harry Potter ada tujuh siri. (Sebenarnya) Dragon Ball ada tujuh biji semuanya. Haha

George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham, Cristiano Ronaldo
Syaitan-syaitan Merah yang menyarung jersi nombor tujuh

Mengapa aku membebel pasal tujuh ni?
sebab nya adalah
tag!

Sheet!
  1. 7 FAKTA TENTANG DIRI
  2. 7 PERKARA MENAKUTKAN
  3. 7 LAGU BUAT MASA INI
  4. 7 PERKATAN SELALU SEBUT
  5. 7 PERKARA AMAT BERNILAI
  6. 7 'PERTAMA KALI' DALAM HIDUP
  7. 7 BLOG DIPILIH
Haih,
memandangkan ini kali pertama
aku di tag
jadi aku cuba untuk menhormati penge'tag'
dengan merespon tag mereka
(dua orang tuh tag aku)

Penge'tag' aku ialah
makhluk ini
dan makhluk ini

Baiklah
jawapan tidak berdasarkan urutan ya

7 fakta tentang diri
sebab aku dah banyak baca orang punya tag before this, so
1) Aku ada blog
2) Dulu, perempuan dengki dengan bulu mata aku.
3) Ramai orang jeles dengan rambut aku sekarang. Mereka akan menyuruh aku potong ia.
4) Aku MatematisMuda
5) Pernah jadi penagih rokok dan berhenti semasa tingkatan 4. Sebab tu aku boleh kutuk orang yang hisap rokok lebih dari orang yang tak hisap. Hahaha
6) Kampung den kek Masjida Tanah satu, kek Gadek satu
7) Aku ada adik

7 perkara menakutkan
1) takutkan ALLAH (bima'na taqwa)
2) takutkan kegagalan
3) takutkan kejayaan (riyak takabbur wa j...pidud salu sambung neh hehe)
4) takutkan perempuan (ini benar)
5) takut kena denda
6) takut mati (tak cukup amal lagi..)
7) perkara menakutkan? Aku la. Tak takut ke?

7 lagu buat masa ini
1) Diary of Jane, Breaking Benjamin
2) Accidentally In Love, Counting Crows
3) You Give Love A Bad Name, Atreyu
4) Wait And Bleed, Slipknot
5) Given Up, Linkin Park
6) Fuel, Metallica (sempena rege minyak naik)
7) Paranoid, Black Sabbath

7 perkataan selalu sebut
1) Bismillah (mulakanlah dengan bismillah)
2) Pergh (baca: per-ge-her)
3) Miyut (ini adalah nama orang. Ok, nama manja. Haha)
4) Tu-a
5) Jom-a
6) Hek-eleh
7) Sheet! (dan carutan laen yang sopan)

7 perkara bernilai
1) Agamaku
2) Keluargaku
3) Aqalku (remember, i'm a genius)
4) Kawan2ku
5) Pengetahuanku
6) Masa
7) Apalagi, duit la! Haha

7 pertama kali dalam hidup
1) Pertama kali pergi ke luar negara ialah ke Singapura semasa aku belum mampu menjana ingatan. Ke luar betul, Mekah n Madinah. Tuje.
2) Pertama kali masuk sekolah. Aku ponteng dok kat kantin. Makan. Sebab aku tak ingat kelas kat mana. Haha.
3) Pertama kali tinggal di asrama semasa berumur 12 tahun.
4) Pertama kali aku terlibat dengan kemalangan sebagai pemandu ialah pada malam sebelum mendaftar untuk kursus Ijazah Sains Matematik di Kuantan. MRR2. Langgar tiang. Hujan.
5) Pertama kali aku kena tag.
6) Pertama kali orang tak kenal aku yang buat pautan adalah Huzai
7) Pertama kali wakil sekolah, jajahan, zon semasa tingkatan 3 dalam pertandingan Matematik dan Sains. Jadi simpanan je pun, sebab tak hebat sains. Haha

7 blog pilihan
Aku nak tag orang terkenal boleh? Haha
(updated: macam dia ni atau dia ni)
aku taknak pilih pemblog sekampus, jadi
mereka yang bertuah adalah
1) Huzai at Huziology
2) Jennyto at Escaping to The Dream
3) Edwan at Incense+Peppermints
4) Farah at Behind The Egoistic Facade
5) Tasik Hijau
6) NanaNisa
7) Epal Cokelat

Dah, lepas tu?
Kena khabarkan pada mereka lah ni?
Haih

9 comments:

nuraainaa said...

so kira MM takut perempuan sebab nanti diorang ambik bulu mata MM?

:D

*taktau pulak bintik ladybird biasa ada 7*

EpaL c0keLaT said...

Heh! Aku tmasuk dlm golongan org terkenal la yek :-" (prasan gler :D)

Dsebabkan terlalu byk perkara2 TUJUH tuh, aku pon tak tau nk kumen yg mane satu :D

p/s: Nnt aku settlekn tag tuh..wat mase nih aku tak senang :|

Matematis Muda said...

aina,
panjang ceritanya..tp sbb tu pun boleh. tp sbnar nya mmg takut dgn perempuan. ia sgt menyerlah di tika2 tertentu..erm, tp dlm dunia laman-sesawang ni taklah. haha

epal,
erm sebenarnya itu cuma keinginan hati..tp sbb tanak buat keje sia2 tu yg TERPAKSA tag org tak femes mcm kau..haha

tape tape..take ur time

Ahmad Afiq. A 20-something striving the best for life, living in Bangi Selangor, I write said...

dalam byk2 post ko aku suker yg ni sabab daragon boll ada 7biji semuanyer.
yg lain pale aku jadi pening bila baca

dammit said...

afiq,aku tak pening bace comment ko.hahaha.
banyak jgak eh facts psl no7 ko dapat.aku tau cantona,beckham dgn ronaldo je.kipas susah mati ek?haha

szakif said...

yang penting aku paling tak bleh blaaa dengan kenyataan ni Dulu, perempuan dengki dengan bulu mata aku.

Matematis Muda said...

afiq,
7 biji? so wut?

dammit,
kipas pun mati bila jumpa aku

szakif,
itu adalah hakikat

nuraainaa said...

ok ok. so kalau kat dunia betul MM takut perempuan? bagus bagus. buat la post satu pasal tu. ingin tahu.

*salah satu sebab komen blog ni untuk menambah komen jadi lapan, instead of TUJUH*

Matematis Muda said...

aina,
sheet!kau telah spoil kan ia!!!
huh!