Thursday, April 16, 2009

Keadilan

Jadi
tiga hari dah berlalu
tiga kertas juga dah berlalu

Bagaimana?

Semua hancur

Kecewa?

Ya!

Tak terhingga
sehingga tak keruan aku tunggang motor
sewaktu pulang dari peperiksaan kelmarin

Nasib tak terbabas

Walaubagaimanapun
aku berpuas hati
sebab dah lama aku tak stadi
sebegini bersungguh

Aku tahu
sem ni aku tak akan dapat skor
berdasarkan jumlah soalan yang aku mampu jawap
dalam tiga hari lepas
tapi dalam tempoh seminggu lepas
memang aku stadi sungguh-sungguh

Seingat aku kali terakhir aku stadi sungguh-sungguh
ialah semasa semester akhir di Pusat Pengajian Asasi

Secara jujurnya
memang akan terselit perasaan kecewa
terasa macam nak bunuh diri pun ada

Tapi satu perkara yang sentiasa akan aku ingat
Tuhan kita Maha Adil
kalau aku yang
pemalas-nak-mampos-pegi-kelas-jarang-jarang-harap-otak-je-pandaijenius ni
kalau keluar result dapat semua A
korang agak orang yang rajin pergi kelas
stadi tiap-tiap malam tu
nak dapat apa?

Kan?

Ok la
memang susah nak jumpa orang yang stadi tiap malam
tapi still diorang tak malas macam aku la

Lagipun
walaupun tidak dapat dinafikan
aku tetap teringin
tetap kepingin
nak dapat keputusan yang cemerlang
walaupun tak berapa rajin nak stadi
tetapi pada masa yang sama
aku takut dengan istidraj Tuhan

Ingat
Allah Maha Adil dan Saksama

Kalau orang malas dapat kejayaan
orang rajin nak dapat apa?

Kalau orang malas dapat kejayaan
lantas leka dan alpa
waspadalah pada istidraj dari Allah

Dah
perlu tutup talian
aku masih ada peperiksaan perlu dihadapi
sehingga kemudian

6 comments:

As said...

kalau orang sakit stady mcm kura2 pun takleh ah dapat A jugak kan. If not, orang yang stady laju dan fokus, nak dapat ape kalau camtu kan?

:D

Dia Maha Adil

Dia bg kat sape2 yang berusaha walaupun malam sebelum exam baru insaf dan stady sungguh2 :D

Athirah said...

hmm..
yang penting usaha..
insya-Allah..
Allah bagi

alif zai mim ra said...

istidraj...minta kita semua dijauhkan dpd perkara nih..

chaiyok2 nabil! 1 more paper to go!!!

p/s: ko dah habis bace lum 1515?

nur suhana said...

MM, hurm. ko pusat asasi mana dulu?
tawakal lah ok. hope semuanya ok. kau takecare.

Matematis Muda said...

as,
lain..
sebabnya adalah
'usaha'

athirah,
insya-ALLAH

alif,
ameen

p/s: belum

sue,
pusat asasi lah
hehe
ok thanx

As said...

MM tak faham

my first para tu cerminan entry kamu

my real words were in the last para