Saturday, April 25, 2009

Buku Rata

atau Book Fair

Boleh?

Heh

Jadi
semalam aku ke Pesta Buku Antarabangsa
bersama dengan geng waktu zaman sekolah menengah

Zaman kiut tapi rebel
hehe

Tiada apa yang menarik bagi aku
kalau dulu mungkin aku akan laju menuju
ke booth-booth seperti
MOY atau Gila-gila atau yang sewaktu dengannya

Tapi bila dah tak berapa comel kacak ni
sekadar pandang dan senyum sahaja ke gerai-gerai seperti itu
singgah pun tidak

Jalan-jalan
jumpa pemblog ini sendirian
shoping sakan dia

Sudahnya
aku beli buku di booth MPH
baik aku pergi Mid Valley terus
lagi besar MPH dia
boleh guna kad MRC

Tapi paling aku bengang ialah
dipintu masuk Pusat Dagangan Antarabangsa Putra
ada sekumpulan manusia
yang meminta sumbangan
dengan cara menjual buku

Perihal kaedah mereka itu
cerita lain
tapi yang aku bengangnya
bila gadis manis penjual/peminta sumbangan tu menghampiri aku
dan menghulurkan buku
dan terangkan

"Bang, kami dari Pusat bla bla bla... Nak minta sumbangan untuk bla bla bla... Jadi kami jual buku ini tentang bla bla bla... 16 ringgit je bang," panjang lebar dia terang

"Buku pasal apa ni?"
aku tanya buat syarat

"Oh, buku tentang begini begitu beginner bigger and biggest itu ini bla bla bla... Belilah bang, bagi kat adik ke kat isteri ke,"

Terus aku tersentak

Aku pulangkan buku tersebut kepadanya
sedekahkan sekuntum senyuman
lantas beredar pantas

Kuang haja betul
aku belum kawen lagi la
aku kawen esok gak kang baru tau



notakakikanan: Oi Mr Jagat. Kau buat ape 'sorang-sorang' kat sana hah?!

notakakikiri: A-an, sebenarnya semalam aku nak cakap, kau nampak macam makin berisi je. Hehe

notatapakkaki: Buku aku beli semalam; Tuesdays with Morrie adalah sangat terbaek! Dah separuh gua baca.

18 comments:

bawangmerah said...

hahahaha. makan dalam betul.
kalau kawen esk, sila post satu entri tentang nikah anda ok?

nur suhana said...

hehe ;p

Matematis Muda said...

bawang,
haha macam risau tak diberitahu je hahaha

sue,
hee :D

nuraainaa said...

haa..haritu kecoh sgt nak cari bakal isteri.

:))

Kema Azeman said...

alamak!!! ko potong line aku??? isk! tak aci! nk gak bk tuesday wit morrie tu!!! huhuhuhu (T_T)

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

matematis muda, apa ayat best dalam tu?

love, perish..aku lupa lupa ingat.
life without love, perish
entah.

kema, the five people you meet in heaven dari mitch albumin tu pun best gak!

Szakif said...

aku rasa, orang kacak dan dah-tak-berapa-comel memang orang senang nak salah anggap dah kawen la. he~

As said...

haha
suka komen zaki :D

btw A-an dah berisi? Wah..hehe.

bukan sume dah berisi ke heh?

as lagilah

nur suhana said...

hehe. MM ni layan je. bagus! ;D

alif zai mim ra said...

ada kawan aku pun kena gak. dia siap tanya, "awak cikgu sekolah mana?" ko agak2 sapa yg kena tanya tu? hehehe

Matematis Muda said...

aainaa,
haa
hehe

kema,
padan muka!
bes giler~~~!!!!!
haha

blogger,
err tak ingat gak
nanti a
aku baru bangun tido neh

szakif,
setuju!
nak-nak kalau perut dah maju ke depan hehe

as,
berisi! haha

sue,
MM kan baek orang nya (peace)

alif,
aku tau!
nama dia alif
haha

alif zai mim ra said...

bukan alif la.. tp kawan alif yg tinggi lampai tu. (at least aku tak nampak skema mcm cikgu k. :P)

Matematis Muda said...

yelerr
nama dia start dgn alif gak~
adush~~

Raihan Mustafa KamaL said...

Nabil,
Hampeh betul statement ko tu.. Semua orangkan makin sihat..huhuhu

Matematis Muda said...

a-an,
ya benar
semua pun dah bertambah isi sekarang
hehe

alif zai mim ra said...

ahaha... yela2...

Mr Jagatraya said...

Hanya aku ngan dammit je tahu..haha.

Matematis Muda said...

Mr Jagat,
"mr jagat!" (nada lecturer math 2 kau haha)