Wednesday, November 5, 2008

Walaupun Dah Berpuasa Sebulan

tapi aku masih gagal
untuk menahan nafsu-serakah aku
dari berblog

Apa nak buat
macam main bola lah
tiap petang main
tetap tak puas
huhu

Oh abaikan yang di atas ini
di bawah adalah entri sebenar
di atas adalah karutan kosong sahaja
hehe



Sebenarnya
aku nak tambah
apa yang Dammit dah tulis dalam entri ini

Point-point dia semua aku tak mahu ulas
aku cuma nak tambah satu je
tak best lah tambah dekat bahagian komen
tulis kat blog sendiri terus la
hahaha

Point yang aku nak tambah
ialah
kebanyakan babak lebih mementingkan
aspek kecantikan set atau gambar
dari aspek logik atau sepatutnya

Contoh yang aku tengok hari itu
babak ada orang sakit
didukung ke luar rumah
tapi kenapa perlu jurugambar
duduk di seberang jalan
shooting gambar kena kasi nampak the whole house

Memang la rumah tu cantik
tapi sepatutnya
atau lagi elok kalau
dia shooting jarak dekat
untuk menaikkan lagi
unsur-unsur kekalutan
sebab tengah bawak orang sakit

Kan?

Sesetengah babak
mungkin patut
diambil dengan menampakkan pemandangan atau bangunan
supaya kononnya menunjukkan 'what we have in Malaysia'

Silap hari bulan boleh dapat pangkat Dato'
haha



Apa pun
aku bukanlah anti seratus peratus
dengan drama Melayu
contoh yang aku minat
drama ini
walaupun sikit serabut
aku tetap follow
hehe

Sebenarnya
berdasarkan pemerhatianku kebelakangan ini
drama/cerita/filem tempatan kita
tidaklah teruk sangat

Tapi aku tak tahu kenapa
cerita-cerita luar lebih mendapat sambutan
seperti drama-drama dari Indonesia atau Latin
bagi aku
cerita mereka lebih 'melucukan'
terutama dari negara jiran kita

Siriyes!
Kualiti mereka kadang-kala lebih teruk
dari drama-drama tempatan
urgh!

Kesimpulannya
bersama menyokong industri seni tempatan
wadda eff?!

10 comments:

akuYANGtipikal said...

cerita sinetron lebih melarat, bila ke scene puncak,tambah watak2 baru untuk menambah kekalutan konflik.

mula2 layan,last2 bosan.

hehehe,tapi tabik kat tv3,
cerita lagenda.jam 4.30pm,isnin-khamis.

cerita tak la sepower mane.cume besh.pendek.tak melarat.ade motif.

szakif said...

la hai~ patutnye perkataan last tu yang diperbaiki pas sebulan puasa, bukan keketagihan memblog~ hu~

KnowLee said...

Actually citer Malaysia pun byk je yg best.
Cuma ada certain citer je yg agak kureng.
Contohnye...takyah la bgtau apa tajuknye.
Tp pelakon2 dlm tu agak 'kayu' and sebutan bahasa Melayu majorit cam omputih baru blaja bahasa Melayu.
Well, maybe diorg nak tunjuk variety of Malaysians.

Semlm ada 1 prog, 'Hee...Haaa...Jgn marah arrr' kat Astro Ria.
Penah tgk 'Just For Laugh'?
Sebijik camtu.
Tp menjadi jgk la diorg buat.
Diorg tak memperbodohkan org, cuma tgk reaksi org ramai pada satu2 keadaan.
=)

MaNuSiA_RuMiT said...

hurm....

setuju dengan kamu

ekinokunimy said...

ceta dari seberang???
ceta latin???

ok2...

ceta mesia lagik besh!!!

Matematis Muda said...

tipikalis,
yupp
cerita bermoti lebih enak utk dimakan
eh ditonton
urgh lapar huhu

szakif,
lepas sebulan
ia tlh di improvise
boleh?

knowlee,
argh
ghumah den takdo estro

manusia rumit,
hurm....

setuju dengan kamu

ekinokunimy,
yeay!

As said...

pembuat filem patutnya cuba google blog jugak :D

KNOWLEE said...

Alamak, takde estro rupanya.
Sowi...sowi...
Ehe~

Matematis Muda said...

as,
yupppp

knowlee,
takpe
tak pernah kisah pun
huhu

Szakif said...

takboleh. kena improve, bukan improvise. lalala~