Friday, September 5, 2008

Ramadhan Ini...

Aku dah plan nak post cerita ni
tapi tiba-tiba
mamat ni dah cerita pasal benda nidekat entri ini
heh

++++++++

"Kau sibuk-sibuk nak ikut aku ni, kau puasa ke tak?" aku tanya pada Ayep (bukan nama sebenar)

"Oyh, puasa dowh hari ni! Sebab tu nak ikut kau buka kat masjid ni,"
balasnya
dengan senyuman melebar di muka
ada sedikit unsur bangga dalam tona suaranya

Aku turut tersenyum
lucu ada
gembira pun ada
syukur yang pasti

Dan perjalan kami
diisi dengan perbualan-perbualan
nasionalis yang ambil berat
tentang masalah-masalah negara
hinggalah ayat standard kedengaran
"Susah-susah jom kita jelah jadi PM"

Dan gelak tawa akan bertaburan di jalan tar tak berapa hitam tersebut

Senyap seketika
aku kata pada Ayep

"Yep, aku ingat puasa kali ni kan aku nak berhenti mencarot a,"

Aku kata sambil mata pandang jalan tar
dari ekor mataku
aku nampak Ayep sedang tenung aku
aku toleh

"Betul a," aku tekan nada aku

"Aku nak biar ada perubahan puasa kali ni," perlahan nada suaraku

Ayep masih lagi tenung aku
lama kemudian
barulah dia beri respon

"Baguslah,"

Dan kami pun melintas jalan
dah nak sampai masjid dah pun

++++++++++++++++++++++

Usai berdo'a
tangan dipanjangkan
kurma dicapai
sebagai juadah pembukaan
berbuka puasa

Kurma 3 biji
minum air segelas
kuih 2 jenis
oh ye, bubur lambok jangan lupa

Berbuka di masjid memang seronok
tak perlu bersiap apa-apa
cuma datang
duduk
dan boleh buat apa yang kita suka
do'a
baca Qur'an
dsb

Sedang seronok menyudu bubur lambok
tiba-tiba
'pintu bawah' diketuk
ada orang (baca:angin) nak keluar katanya
almaklumlah
perot kosong

"Aiseymen, kalau berbau ni naya ni,"

Secara sopan
angin itu keluar




Tarik nafas



Bagus, bebas pencemaran

Lantas santapan disambung

++++++++++++++++++++

Senteng lengan baju
celup tangan dalam kolah
basuh muka

Kena ambil wudhu' balik
sebab tadi dah...ehem ehem

Tiba-tiba
aku tunduk bawah tengok baju

"Argh dayem! Basah!"

Sambil aku kibas-kibaskan
bahagian bawah baju
yang basah terkena air kolah tadi

Tiba-tiba



"Oy, kata dah nak berhenti,"
perlahan suara Ayep dari sebelahku



"Oh sheet!"

Ayep tengok aku lagi
aku buat muka terpana tengok dia

Dia gelak
aku geleng kepala

Haih

Takpe
baru 2 Ramadhan
insya-Allah slow-slow

16 comments:

NanaNisa said...

hahaha. kantoi. melepas dlm masjid. nsb baik 'bebas pencemaran'. kalo tak, jadi mcm 'gadis dlm lif'. hahaha.

Master J said...

oh aku amik topic ko ke bro??sori2 =p hehe..

slow2 eh bro..aku pun abis tulis entri aku kan..tgh2 nk publish..aku tertekan button refresh..xabis publish lg..aku dh risau..kuar ah "damn damn damn!!" =p

kita mmg kene go slow ah..hehe..

szakif said...

aku suka sikap ayep, yang tak terlalu cepat menilai. ade gaya2 optimis, ade juga unsur2 skeptikal. didnt i write about a value of true friend lately?

untuk ko nabil, aku doakan semoga ko berjaya. tu semua psychology. macam makan dadah la. memang susah nak berhenti pasal da ketagih dan menjadi rutin hidup, tapi tak mustahil untuk berhenti.

didnt i write about curse-holiday lately?

hm.. rupenya kite ni dak2 KOS alih2 cakap mende yang lebih kurang same.

kan?

nuraainaa said...

semoga berjaya..

dammit said...

ok bulan puase ni, aku belum dengar lagi. samada ko tak sebut, atau aku tak dengar.haha

Jagatraya said...

aku pn still blm dgr lagi dlm bulan ramadhan ni...Sbb tk jmpe ko lgi.Tp,klu ngan aku possibility utk ada tu tinggi..hehe.

jennyto said...

'gadis dalam lif' tuka jadi 'mamat dalam masjid'

huhu.

smoge dpt jd PM!

haha.

Matematis Muda said...

dayana,
haha
kat sini je kantoi
hehe
agk bernaseb baek a
tp takpe
kat masjid ramai org
so ramai saspek
kalau berdua je
laen crita
haha

master j,
tadahal la
topik yg lebih kurang
lain pengisian
yeah go slow mayen, go slow
hehe

szakif,
indeed..ko belum kenal ayep tu siapa
haha

aainaa,
trimas

dammit,
hari tu masa maen volley ada beberapa kali..
tp tgh maen dimaafkan kot
haha

jagat,
aku taknak kawan dgn kau dah~

jenny+betty,
wek~ tak sama~
PM stands for
Pakar Matematik
ameen~

kikiEy said...

haha...

tgk sebulan ni berjaya ke x.

aku rasa x!

huu~

szakif said...

takmo kenal pun sape ayep tu.... :P

azuaries said...

tiba2 kan...

best plak rasanya kalo ada org sudi tegur kesalahan kita...

em....

nurilahi said...

memang best :D

KnowLee said...

1) Boleh plak disedutnye balik 'wangian' tu. Isk isk isk.

2) Mencarut tu spontanoues la. Nak berhenti serta-merta agak susah. Td pun baru je 'lepas' kat bebaper driver. Bwk keta cam harem.

3) Lepas ter'lepas' cakap tu, sebutlah "Astaghafirullah hal azim"...

Wassalam...

candlesky said...

ayie...
d best suppoter...
tanpa byk bicara..
tapi,mampu 'mengetuk' diri yg lena...
itulah sebenar2 sahabat..=)


dun wori...
~practices make better=) dun eve give up!

HUZAI said...

whaddafish??? [self censor]

Matematis Muda said...

kikiey,
haha
aku pun rasa tak berjaya sepenuhnya
tp yang pastinya
aku berjaya kurangkan a
huu~

szakif,
takde sape pun cakap ko nak~

azuaries,
yup yup

nmz,
memang

knowlee,
1)sbb wangi la boleh sedut balik
2)so far selepas entri ni di post aku berjaya menahan diri dari mencarut..haha
tp baru tiga hari a hehe
3)yupp, stuju

candlesky,
yah thanx

huzai,
apa fish fish?!?!
hehe