Monday, March 8, 2010

Untuk Mengisi Masa Lapang Anda Sempena MM Tak Dapat Apdet Blog Selalu

Aku curi dari fesbuk siapa entah. Aku tak kenal. Dia kedekut gila tanak bagi jawapan. Tapi aku tak kedekut. Bukan sahaja tak kedekut, malah pemurah, baik hati, lemah lembut, sopan santun, tertib ternih dan sebagainyalah.

Baiklah, jawapan dia aku bagi lepas ada orang jawap. Ini dia teka tekinya. Terimalah.

Cuba selesaikan teka-teki berikut berikut menggunakan apa sahaja kaedah yang anda fikirkan terbaik.

1. Terdapat lima rumah dengan warna yang berlainan.
2. Dalam setiap rumah, terdapat seorang penghuni yang berasal dari negeri yang berlainan dengan penghuni lain.
3. Kelima-lima penghuni ini, gemarkan minuman, menghisap rokok dan membela haiwan peliharaan yang berbeza.
4. Tiada satu pun antara kelima-lima penghuni ini, membela haiwan, menghisap rokok dan minum minuman yang sama.
5. Pembayangnya adalah

A: Lelaki dari England tinggal di rumah berwarna merah.
B: Lelaki dari Sweden membela anjing.
C: Lelaki dari Denmark minum teh.
D: Rumah hijau terletak di sebelah kiri rumah berwarna putih.
E: Pemilik rumah hijau minum kopi.
F: Lelaki yang menghisap rokok Pall Mall membela burung.
G: Pemilik rumah berwarna kuning menghisap Dunhill.
H: Pemilik rumah yang di tengah-tengah minum susu.
I: Lelaki dari Norway tinggal di rumah yang pertama.
J: Lelaki yang menghisap rokok Blend tinggal di sebelah lelaki yang memelihara kucing.
K: Lelaki yang memelihara kuda tinggal di sebelah lelaki yang menghisap rokok Dunhill.
L: Penghisap rokok Blue Master meminum beer.
M: Lelaki dari German menghisap rokok Prince.
N: Lelaki dari Norway tinggal di sebelah rumah berwarna biru.
O: Lelaki yang menghisap rokok Blend berjiran dengan lelaki yang gemar minum air kosong sahaja.

Soalannya: Siapa yang bela ikan?



Tips menjawap dari MM: Gantikan perkataan perkataan penting dengan perkataan inggerish. Contohnya red, blue, white, cat, dog, whadafish dan sebagainya.

notakaki: Aku rasa sangat jenius dapat come up with the tips. Sangat membantu, kan?

8 comments:

Hasbi said...

aku bela ikan jugak.

aKu buKan Merg@sTua said...

giler tercabar ngan teka teki ni..haha.

MM,kamu agak2 sape ek yg bela ikan?huhu..

Kelon Eric Bana said...

tak cukup jinies

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Matematis Muda said...

hasbi,
hang tak kira dalam teka teki nih!

kejapmergaskejapbukan,
tak boleh main agak agak. kea jawap terus mahahaha

Eric Cantonna,
betul

anoy,
siapa suruh hang tak tulis nama. jawapan hang tak kira. aku dilit muahahaha

abg Emo (ns grg sotong) said...

kali ni aku bubuh namo. haha

GERMAN! GERMAN! Fucking Nazi.

iShLiBeTiSh said...

ape ko merepek ni labuuu....?

Matematis Muda said...

yela yela kau betul.puas hati?

ishlabutish,
siapa labu ha butish?hahaha