Sunday, June 20, 2010

Cuti

Ada dua benda je yang biasanya akan terlintas dalam kepala bila pergi rumah orang kahwin. Melaram, makan free.

Tang melaram tu biasanya perempuan la. Aku agak tertanya tanya. Kenapa bila pergi kenduri orang kahwin, diorang melaram lebih sikit dari biasa. Walhal, kendurinya duduk bawah kanopi waktu tengahari.

Panas kot.

Tak apalah. Sukahati diorang lah. Mesti ada sebab diorang pakai macam tu kan.

Yang kedua makan percuma. Siapa tak suka benda free. Orang yang paling suka kalau dijemput ke kenduri kahwin ialah student yang tengah sengkek. Kan?

Lagi best kalau yang menjemput kenduri tu orang yang boleh tahan kaya juga. Makan besar lah jawabnya.

Semalam, aku pergi kenduri kahwin. Orang yang menjemputnya boleh tahan berada juga lah. Dan yang paling terbaik, ada kambing golek!
Aku dan Adik pun melantaklah kambing ni. Mula mula macam biasa lah makan. Lepas habis makan, Adik pergi ambil cendol. Aku pun turut bangun. Tapi aku pergi ambil kambing lagi sekali.

Bila duduk balik kat meja, Adik buat muka terkejut tengok aku. Aku senyum manis.

Lepas aku habiskan pinggan kedua, aku senyum puas. Tiba tiba Adik bangun. Aku mengikut dengan pandangan je.

Sekembalinya Adik ke meja dengan sepinggan lagi kambing. Aku tanya,

"Ey, bukan ko tengah diet ke?"

Dia tengok aku, kemudian tengok depan buat gaya berfikir dan jawab.

"Hari ni hari Sabtu. Cuti,"

5 comments:

Dammit said...

hahaha sengal. confident tu yang penting.

in+an Jun$u said...

haha..

first time aku tengok makanan kambing golek.slalunye tngok kambing golek2 tepi jalan je.

Anonymous said...

cool dowh kambing golek!

bawangmerah said...

sempat jugak snap satu gambar kan

Matematis Muda said...

dammit,
kondifen hehe

intan,
oh, kau memang rugi hehe

anoy,
memang cool

bawang,
inilah kelebihan kamera kompak. mudah dibawa kemana sahaja ;p