Monday, January 12, 2009

Amacam? Ade Bran?

Pendapat tidak pernah salah
sebab ia hanya pendapat

Mereka kata

Aku pun kadang-kadang kata juga

Sebab ia adalah alasan yang sangat kukuh

Kan?


Ramai yang memberi pendapat
bila isu Palestin ini makin hangat
(padahal dah berdekad-dekad)
mereka beri pendapat dari pelbagai aspek dan tajuk

Ada yang beri pendapat tentang boikot
tentang perhimpunan demonstrasi
tentang mesyuarat pemimpin dunia

Ada yang beri pendapat dari aspek politik
dari aspek agama
dari aspek kemanusiaan

Pelbagai

Aku sendiri punyai pelbagai pendapat
pelbagai pendapat dari pelbagai aspek

Entahlah

Aku sebenarnya tengah bingung dengan isu ini

Dahulu
semasa isu Nine-Eleven pun begini juga
apabila Amerika Jahanam bertindak menyerang Afghanistan
dan kemudiannya Iraq
yang telah membawa kepada pengisytiharan JIHAD

Itulah yang aku fikirkan sekarang

JIHAD

Ia berkait rapat dengan IMAN kita

Jika ditanya
rasanya pasti semua tahu
yang umat Islam adalah bersaudara

Tapi aku rasa kita semua pun sedar
yang kita cakap tak serupa bikin

Kan?

Konon bersaudara
tapi saudara sendiri tengah berperang disana
kita masih memikirkan alasan untuk tidak membantu
atau sedang memikirkan bagaimana untuk membantu
pada kadar yang paling maksima dalam lingkungan minima

Contohnya
markah lulus 50/100
dan kita sekarang sedang ber'usaha'
untuk mencapai 49/100

Kan?

Bercakap memang senang
lebih kurang sama senang dengan menulis

Kan?

Macam aku sekarang lah

Kan?

Satu benda yang jelas
dikalangan kita ni
tak kisahlah tentang apa-apa pun
boikot, demonstrasi atau lain-lain
memang akan ada pihak yang bersetuju dan yang tidak bersetuju

Bagi aku
aku pun tahu ia tidaklah berapa bernas
untuk memboikot atau berdemo
tapi aku tidaklah mengatakan ia tidak perlu
dan aku tak kata ia sesuatu yang sia-sia

Sebab aku memang jenis kisah dalam tak kisah

Tapi aku memang terfikir
kenapa kita tidak bertindak lebih logik
atau lebih agresif
atau lebih-apa-apa-yang-patut

Cuma terfikirlah

Kenapa tidak ditumpukan kepada menolong mereka
dalam erti kata menolong yang sebenar-benarnya

Kenapa sekadar kutukan sahaja?
Kenapa sekadar berdemo sahaja?
Kenapa setakat memboikot sahaja?

Kenapa tiada satu organisasi Islam pun
mahupun Negara Islam
yang mengambil inisiatif
untuk melatih perajurit-perajurit Islam
untuk dilakukan serang balas ke atas mereka

Memang kita kekurangan kelengkapan
memang kita kekurangan kecanggihan

Tetapi apa guna duit yang disalurkan kepada mereka
andai tiada lagi tempat untuk membeli-belah
andai kedai semua hancur musnah

Apa guna ubat-ubatan yang dihantar ke sana
andai cuma mampu menghilangkan kesakitan buat beberapa ketika cuma
sebelum dicederakan semula

atau terus dibunuh!



Iyalah cakap senang

Kan?

Cakap lebat
hu ha hu ha
begitu begini

Tetapi cuba kalau ditawarkan untuk menyertai
angkatan perajurit yang keputusan cuma dua
menang atau syahid-dengan-jaminan-syurga

Win-win situation

Amacam? Ade beran?

Itulah yang berlegar dalam fikiran aku sekarang

Aku pun tak tahu nak jawap apa kalau tawaran tersebut
datang kepadaku

Jadi
dengan iman sebegini
layakkah aku masuk syurga?

Kalau amalan aku banyak gila pun
nak melangkah masuk pintu syurga nanti
umat Palestin ungkit balik
aku tak buat apa pun untuk bantu mereka
sibuk berbahas kebaikan dan keburukan boikot dan demo je
Tuhan nak bagi ke aku lepas?

Itu pun kalau amalan cukup banyak lah

Kalian bacalah entri ini (KLIK!)
tak tercuit ke hati?


Huraian hadeeth, klik sini



notakaki: Sekarang aku tahu mengapa ramai yang mengambil inisiatif menjadi pengebom berani syahid. Kamu tahu?

notaapalagi: Alahai iman~

8 comments:

Master J said...

aku slalu tny hsemate2 aku yg ikut2 politic2 ni smua..aku tny

"nape kalo isu invasion2 mcm ni..slalu kene ada meeting utk slesaikan?n knapa meeting2 ni slalu discuss cmana nk bantu dptkan bantuan kpd mangsa2?its like mereka mbnarkan Israel mnyerang Palestine, n keje diorg (UN) adalah utk bantu sape2 yg survive"

bodo x bodo?ada kuasa..suh Israel keluar jer dr Gaza..xssh kan?then i learn abt kuasa veto plak..US yg veto kputusan utk suh Israel kuar..so UN pny tgn terikat lah konon..ni lg 1 bodo..kuasa veto di tgn terrorist sbnr..kalo terrorist (US) ada kuasa veto..sapa blh stop diorg?mmg bodo..

kalo lah aku blh..kalo aku ada kuasa..aku suh jer smua negara yg sggup dan yg mampu..hantar tentera ke Gaza bkn smata2 utk defend Gaza..tp utk serang Israel pny army n hapuskan mereka dr tanah Palestine..tp..kita juz stdnt..wat can we do? =(

P/S:kdg2 aku wish aku Peter Petrelli (Heroes) so aku blh g sana sndiri n bunuh smua yahudi 2 =p

Caracol S. Trampt said...

Tuan nak gi Palestine.
Serius.

As said...

I wanted to go there. Serius. Peluang keemasan tuh. Macam Master J cakap, 'bodo'. Yes, bodo jugak sape yang tolak.

Seruan untuk jihad, pangilan syahid. Bukankah semua umat islam mesti bercita2 untuk syahid?

Dah penat dah.

Dah penat hanya tengok di TV.

Penaaatt.

Penaat sekadar tlg semaksima mungkin padahal ia adalah seminimum mungkin. Ah.

Suka hati lah if orang nak kata ekstrimis pun. Ni pilihan dan pendapat as.

Dear jaz..memang tu sume agak 'bodo' ah. Agaknya depa buat sume tu supaya nampak gak ah usaha depa drp biar orang ramai marah sbb depa tak wat pape. Maybe. Memang agak 'ngok' la jugak.

p/s: sory bahasa kasar

izzahismail said...

very well said!

the situation right now is made as if like there's nothing else we can do except fot boycott and demo and etc.no one to stand up for this. organisasi2 yg sekdar name tuh mmg itula hanya name shj.

oh.i wonder what'll happen if ader offer untuk berjuang di Palestine.

nice entry!

fernleaf said...

I like ur entry,nice one!

I just think about what u’ve said:

“Kenapa tiada satu organisasi Islam pun
mahupun Negara Islam
yang mengambil inisiatif
untuk melatih perajurit-perajurit Islam
untuk dilakukan serang balas ke atas mereka”

Saya setuju sangat. We must have strategy.

Ok talk about strategy,in my opinion, Muslims all over the world, must act as ONE.

For example, if tangan is attacked wif knife and then luka, cells in blood akan cepat2 go to the wound site to cover it until it form scar. At the same time, cells in our body system will maintain our health so that darah cukup sehat untuk cover the wound.

So, now,Palestine is attacked and they are fighting till death. Muslim near Palestine (wound site) or whoever yang mampu untuk pergi ke sana, should go and help. At the same time,Muslims at M’sia and all over the world should maintain kekuatan Islam supaya boleh cover Palestine until it is safe from Israel.

U see the analogy?
We must act as ONE just like our body defense system.

If datang tawaran berjihad ke Palestine, u can go. Syahid!
But I just think,
If kat m’sia,tawaran jihad memang ade.
Just nak ke tanak.
Jihad here means belajar.

U belajar and kuasai ilmu2 yang Israel gune untuk teknologi yg canggih tu, then u fight them secara senyap. Use your intellect! It Is just same wif what they did. They fight us secara senyap. Ghazwatul Fikr! Sampai wabak wahan dah tak terbendung lagi.

We must know our capability and our limit. Think rationally.
Then we must take our responsibility.
Depend on your own situation.

If u think u are the one who should go to Palestine, just go!
Trust in HIM! Syurga itu janji Allah. That’s why ade yang berani bom syahid.

If u think u are the one who can use your intellect to fight them, then make your strategy from now! Think for future and now. We need thinkers! If mati while jihad, syahid! InsyaAllah.

Islam need both type of Muslims right now..desperately need..to protect agama Allah.

Together we strive for the best! Niat for Mardhatillah n believe His Help will come..Ameen.

Matematis Muda said...

Ameen..

.::. said...

Setelah tragedi berdarah di Gaza pada Awal Muharam 1430 yang lalu, kedatangan wakil Malaysia telah pergi ke sana dan bertanyakan bantuan apakah yang dapat disumbangkan namun tahukah jawapan yang diberikan..? Difikirkan pasti sekian-sekian bentuk bantuan yang akan diminta dan boleh disalurkan namun jawapan yang diberikan, “Pergilah kamu pulang ke tanah airmu. Didiklah anak-anakmu sebaik mungkin agar jika kami semua sudah tiada untuk mempertahankan bumi Palestin ini maka nanti adalah dikalangan kamu(saudara seislamku) bangun ke medan juang ini dan mempertahankan sehabis kudratmu,”

Matematis Muda said...

who ever you are..
thank you mate!