Wednesday, November 18, 2009

Belajar Dan Bola Sepak

Apa kena-mengena belajar dan bola sepak pula?

Sebenarnya aku baru terperasan satu benda pasal bola sepak dan pembelajaran. Terutama pembelajaran di peringkat universiti. Iaitu konsistensi.

Aku terperasankan benda ni tepat 24 jam selepas Pasukan Negeri Sembilan menjulang Piala Malaysia buat pertama kalinya dalam sejarah peradaban dunia.

Mari aku berikan analoginya. Contoh paling mudah dan paling ketara. Untuk pasukan Negeri Sembilan muncul juara sekali gus menjulang Piala Malaysia, mereka tak boleh kalah langsung selepas dari peringkat kumpulan. Kan? Ok.

Contoh lebih global. Untuk sesebuah pasukan bola sepak itu muncul juara, dia tidak perlu memillih untuk mengalahkan pasukan mana. Semua pasukan dia wajib tumpaskan untuk menjadi numero uno. Kalau dalam liga, satu pasukan tu mungkin boleh kalah atau seri 2 3 kali tapi jika mereka konsisten menang dalam baki perlawanan liga, kemungkinan besar mereka akan muncul juara.

Tidak semestinya jika pasukan itu mengalahkan pasukan yang hebat, atau menang dalam perlawanan yang sukar, pasukan itu akan jadi juara. Yang paling penting ialah konsistensi. Tak kisahlah kalau kau kalahkan Manchester United dua kali ke, menang 1-0 dengan Manchester ke, kalau kau tak konsisten, kau takkan ke mana.

Begitu juga dengan pembelajaran di universiti ni. Kau bukan hanya kena perform waktu peperiksaan akhir semester sahaja. Kejayaan semasa peperiksaan pertengahan semester pun tidak menjamin kau akan dapat keputusan yang cemerlang. Tak kisahlah kalau kau dapat markah 90/100 dalam satu quiz yang mana purata rakan sekelas kau yang lain dapat 60/100 je, kau tetap ada keberangkalian untuk gagal. Kau cemerlang dalam quiz yang susah tak bermaksud kau akan dapat 4 rata. Kau akan dinilai sehingga penghujung semester.

Betullah, sebaik-baik amalan itu ialah yang berterusan.

Moral entri ini, Manchester United mungkin akan jadi juara lagi musim ini.notakaki: Entri ini tak bermaksud aku akan kembali aktif dalam masa terdekat ini. Kalau 2 hari lagi aku tak apdet, kemungkinan besar lagi 2 minggu baru ada apdet baru. Sekian.

8 comments:

Master J said...

Jazli Aziz suka ini.

'atiqah said...

betol3x..Nabi pun dah cakap..sebaik2 amal, biar sedikit, tapi berterusan =)

naqibmiller said...

hahaha..
red devils gak ke ko ni??

satsuma said...

ermmmm...

Matematis Muda said...

jazli aziz,
semestinya! haha

tiqah,
yupp

naqib,
yupp

satsuma,
satsuma?

suehanna said...

haha. i bow for mentioning about manchester united. betul tuhhh kalau tak konsisten tak dapek do nak monang. haha. MM dah duk jauh skarang ya? :p

Matematis Muda said...

wiken ni balik malaysia balik da

suehanna said...

careful (: