Friday, July 15, 2011

jodoh yg dipilih oleh parents. apa pandangan anda? setuju atau tidak?

Aku rasa, selagi mana parents tu memilih berdasarkan 4 perkara yang Nabi dah ajar tu; agama, rupa, harta, keturunan. And both sides tak membantah, it's ok.
Somehow, dua dua pun kena memahami, parents and anak2. Yang nak kahwin, anak2. Yang memberi restu, ibubapa. As long as tiada paksaan, aku rasa go on lah. Sebab, bila dipaksa tu yang akan ada efek.
Tapi, ada je kawan aku yang dikahwinkan secara paksa oleh family dia, in the end hidup bahagia dah beranak satu dah pun. Cuma, tak semua macam tu lah.
Pasal pilihan anak tak mendapat persetujuan ibubapa, itu cerita lain. Haha

Tanya jangan tak tanya

3 comments:

KNOWLEE said...

Takde masalah tapi still kena siasat betul2 la orang yg nak dijodohkan dgn kita tu macam mana.

Zaman sekarang tak sama mcm zaman dulu. Zaman sekarang ni, kalau anak tu teruk, parents dia mesti cerita yg elok2 je. Parents mana yg nak burukkan anak2 dia (except parents bingai je la).

So better siasat betul2 dulu la. Selain tu yang paling bagus, mintak pertolongan Allah la, sebab Dia yang Maha Mengetahui.

nabilah saraf said...

Pilihan anak tak dapat restu parents tu kes berat. sebab kita nak built own family kan, without their blessings is harder to survived. but still ada je yang make it work. the question now, how we tackle the situation. *pandai2 je kan bagi pendapat tapi aku sendiri tak kawin lagi. haha!

Matematis Muda said...

kak knowlee,
'siasat betul2' must be applied to both. pilihan anak and pilihan mak bapak. even anak yg pilih pun ada yg tertipu. time bercinta, semua baik, ye dak? hehe sebab tu lah aku mention berdasarkan 4 perkara yg nabi dah ajar. dalam hadith tu, lepas cakap 4 perkara tu, nabi sambung dgn memberi cadangan berupa jaminan; "pilihlah yg beragama, nescaya kamu akan selamat," :)

nabilah,
hahaha macam lah aku pun dah kahwin. tapi takpe. pendapat. :)