Thursday, November 11, 2010

Akan Datang

Tadi pagi aku tengok The Breakfast Show dekat ntv7. Selain dari Daphne Iking, salah satu topik yang sangat menarik minat aku pagi tadi ialah apabila tetamu jemputan kedua adalah salah seorang senior manager microsoft di Malaysia. Dia cerita pasal produk terbaru dia yakni, Windows 7 (baru ke?) dan Microsoft 2010.

Aku punya komputer riba, pakai Microsoft 2003 lagi. Dah keluar 2010 dah eih. Tak dan nak merasa 2007 lagi. Heh, macam lah orang kisah.

Ok, apa yang membuatkan aku tertarik ialah, dua tiga hari lepas baru aku terfikir pasal dunia serba internet sekarang. Dengan iPhone lah, iPad lah, berihitam lah, dan sebagainya lah. Henpon sekarang pun semua makin canggih wal manggih. Baik nokia, SE, Samsung, Huawei, dan sebagainya. (aku rasa macam sangat style bila guna perkataan dan sebagainya muahaha). Jadi, aku terfikir, apakah konsep kerja masa akan datang.

Kerja di sini bukan maksud pekerjaan ye kawan kawan. Bukan. Kerja di sini bermaksud, err, work. Err, contohnya, assignment, err ah aku huraikan lebih lanjut. Aku fikir begini. Sebab utamanya ialah, rumet aku punya komputer bengong. Dia tidak boleh detect thumbdrive, atau dalam bahasa nya, pemacuibujari (bahasa mandul? ok itu bukan isu di sini). Jadi, sebagai seorang pelajar yang baru selesai menduduki peperiksaan entrepernuermacamananakejadaaa, aku terfikir yang akan datang, pasti akan ada konsep buat kerja secara maya.

Maksud aku, aku fikir pasti nanti akan ada kompeni, samada maikrosof, epal, yahu atau gugel yang akan menyediakan perkhidmatan berikut. Yakni, kita ambil contoh paling senang, maikrosof, yang terkenal dengan word, powerpoint dan excel. Nanti, akan datang, aku rasa akan wujud situasi di mana, apa yang kita perlukan ialah, web browser. Tak perlu lagi, install install software yang berharga ratus ratus mahupun yang cetakrompak. Apa yang kita perlu cumalah web browser dan mungkin satu akaun di microsoft punya website, dan seterusnya word, powerpoint dan excel boleh dilakukan disitu dan disimpan di situ. Tak perlu lagi tamdrive tamdrive. Komputer boleh jadi lebih kecil. iPad? Aku tak tahu pasal epal punya software. Huhu.

Faham tak idea aku. Pedulilah korang faham ke tak, aku nak elaborate lagi. Begini, contoh, sekarang kita ada akaun yahoomail atau gmail. Kalau sekarang kita mungkin hanya menghantar file dan surat melalui email dan chitchat sahaja, nanti mungkin yahoo akan bergabung dengan microsoft dan akan ada office yahoo. Mungkin untuk ada akaun office yahoo akan ada bayaran, lantaklah. Tapi menerusi akaun office yahoo, instead of email, kita boleh buka semua perisian microsoft di situ. Office, powerpoint, excel, publisher dan sebagainya. (dan sebagainya lagi, ewah.). Dan lepas buat kerja di situ, kita boleh save di situ juga. Nanti mungkin boleh buat folder folder pula. Assignment compmath, statistic, financial math, dan lain lain (letih lah asyik dan sebagainya je. Kasi can dan lain lain pulak.)

Mantabkan imajinasi aku? Aku memang boleh jadi seorang entrepreneur (oh macam ni eja dia, bukan entreprenuer ye kawankawan.) yang berjaya lah aku rasa.

Tapi pagi tadi, apa yang aku fikirkan sebenarnya dah pun dilakukan oleh maikkrosof dan gugel. Shilakak betui! In fact, gugel dah mulakannya 4 tahun lepas. Not so entrep-minded of me. Tapi tak apa. Oh ya, maikrosof punya app tu namanya Office Web Apps, manakala gugel punya ialah Google Docs.

Setelah menggugel dengan kata kunci 'office web', carian paling memuaskan ialah comparison antara dua software tu iaitu di sini.

Jadi, apa kejadahnya aku dok 'aku fikir' 'aku terfikir' dan 'akan datang' tu semua bagai? Haa, itu yang kita tak tau. Kesimpulannya, selamat berpeperiksaan dan selamat bercuti. (erm, aku nak buat emoticon tunjuk muka paling comel tapi aku tak reti jadi aku buat begini sahajalah ye ( ^^,) ey tembamnya ;p)

dan yang lebih tak patut, FACEBOOK PUN TERLIBAT! Di sini, http://news.cnet.com/8301-30684_3-20003068-265.html

5 comments:

Hermione Sakura said...

mgkn tiada kaitan tapi nk jg tulis: subjek entrepreneur mmg sgt motivating!

kinawa said...

aku baca part atas terus nak komen kat bawah cakap benda dah ada.. tapi kau dah bagitahu, so aku nak komen apa?

Master J said...

*smbil baca bhgian awal2 entry*: "hmmm...nabil ni xtau ke dh ada google docs??"

*lps bc psl google docs*: "ok dia dh tau dah.."

hahahaa...

suehanna said...

weh aku suka bila kau semangat! haha :D

Matematis Muda said...

sakura-bukan-hermione,
entrepenuship lah!kau tertinggal perkataan ship :P

kinawa & master j,
(^^,)

sue,
hyper?haha