Thursday, August 4, 2011

Lps tarawikh, imam akn mengimam'n solat witr. Betul ke kalo kte nk bgn solat malam, tahajud n etc, kte xperlu solat witir after tarawikh sbb nnt kte akn solat witr after bgn solat malam ni? Adakah kte xley solat malam kalo kte da wat witr lps tarawikh?

Solat witr ialah solat sunat penutup. Ada time Nabi buat sebelum tidur, ada time Nabi buat sebelum Subh. Ada beberapa pendapat yang aku pernah baca/dengar. Tapi the last one yang aku baca/dengar and aku pegang ialah, lepas witr kalau nak solat lagi solat lah. Maksudnya boleh lah nak witr lps terawikh, then bangun tahajjud plak pagi tuh. Tak ada masalah.
Tetapi, yang tak boleh/ tak dibuat Nabi ialah 2 witr satu malam. Yakni, kalau kau dah witr lepas terawikh, tak perlu witr lagi lepas tahajjud. Itu je yang ditegah.
Aku rasa segan/bersalah jawap tak bagi dalil. Rasa macam buat hukum sendiri je. Kalau aku jumpa dalil menyokong jawapan aku ni, aku jawap balik soalan ni.

Tanya jangan tak tanya

1 comment:

Kelon Eric Bana said...

kalau tak jumpa hadith atau sumber rujukan yang puas dengan hati dan akal, aku cadang kau ikut fatwa hati.